Esittelenpä tässä joutessani lemppariteeni. Olen aina ollut periaatteessa kahvinaisia, mutta viimevuosia olen alkanut lämmetä myös teille (teejuomille...). Tämä teihin mieltyminen on oikeastaan (luonnollisesti) edennyt samaa tahtia, kuin kiinnostukseni luonnonlääkintään ja luontaishoitoihin.

Kuten moni varmaan tietää, vihreä tee itsessään jo on ihmeaine säännöllisesti nautittuna. Se sisältää antioksidantteja eli flavonoideja, jotka estävät solurasvoja härskiintymästä ja näin suojaavat soluja mutaatioilta, vaurioilta, syövältä ja vanhenemiselta. Sen on sanottu myös estävän rasvan kertymistä kudoksiin. Eikä siinä vielä kaikki (...), vihreä tee suojaa myös ihoamme auringon haitalliselta uv-säteilyltä.

En itseasiassa ole koskaan juonut vihreää teetä sellaisenaan, joten mausta en osaa sanoa mitään (on tässäkin tee-esittelijä!)... Sen sijaan olen juonut litrakaupalla Clipperin luomuteitä, joissa on vihreä tee yhdistettynä jonkun muun ihmeaineen kanssa, ja jotka maistuvat taivaallisilta hunajalusikallisen kera, namnamnam!

Tässäpä esittelyt:

1276885321_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ihan super-hyper-mega-giga-ihana tee on Green Tea with Echinacea, eli vihreä tee ja auringonhattu. Hmm, auringonhattu-uute.. sehän on se vähän hassunmakuinen litku (ei paha, mutta ei niin hyväkään..), mistä äiti aina tiputteli veden sekaan 20 tippaa, kun olin flunssassa. Kyllä, kyllä, sama kasvi! Sen lisäksi, että tämä tee on on super-hyper-mega-giga-ihanan makuinen (miten voikin olla?), tämä on vähintäänkin yhtä terveellinen! Voiko enempää toivoa?

Tässä vielä faktaa tuosta kaikkien tuntemasta terveyskasvista

Auringonhattua on iät ja ajat käytetty mm. flunssan hoitoon, ja sen teho perustuu kehon oman puolustusjärjestelmän aktivoimiseen, toisin kuin kemiallisten lääkkeiden ja antibioottien. Se torjuu infektioita ja ennaltaehkäisee influenssaa ja vilustumissairauksia sekä lievittää oireita.

Hmm, miksiköhän en ole sairastellut aikoihin, kaikkien panikoimia influenssojakaan ei ole näkynyt eikä kuulunut?

 

No toinen suosikkini on tämä:

1276886378_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Green Tea with Ginseng, eli vihreä tee ja ginseng (=venäjänjuuri). Tosi pehmeän ja ihanan makuista tämäkin. Varsinkin ensimmäisiä kertoja tätä juodessani olin aivan haltioissani! Kyllästyin kuitenkin makuun jossakin vaiheessa, ja minun oli pidettävä taukoa tästä teestä. Tauon jälkeen se taas maistui. Tämä on todellakin suosittelemisen ja  kokeilemisen arvoinen!

Ja faktaa...

Venäjänjuuren sisältämät aineet vaikuttavat suotuisasti lisämunuaisiin, jotka erittävät stressiä ehkäiseviä hormoneja. Venäjänjuuri parantaa myös vireyttä ja vastustuskykyä.

Tutkimusten mukaan kasvi antaa tehokkaan suojan kaikenlaisia fyysisiä rasituksia, kuten kuumuutta ja kylmyyttä ja jopa säteilyä vastaan. Se parantaa mielen vireyttä ja keskittymiskykyä vaikeissa tilanteissa. Levittäessään stressin vaikutuksia ja tukiessaan immuunijärjestelmän toimintaa se voi välillisesti vähentää monien kroonisten sairauksien riskiä.

 

Kaiken tämän hehkutuksen jälkeen, viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, minun on pakko mainostaa tätä:

1276886830_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vanha kunnon Kamomillatee! Pirkkatee on ihan yhtä hyvä kuin muutkin ja yleensä edullisempaakin. Sisältää 100% kamomillankukkaa. Haluan mainostaa kamomillateetä varsinkin yhden ominaisuutensa vuoksi, jonka olen kokenut tepsivän joka kerta. Sen lisäksi, että se rauhoittaa mieltä, poistaa hermostuneisuutta ja tekee mukavan raukean olon, se on paras hoito kipeään vatsaan! Oli kipu sitten pistelevää, juilivaa, tai suorastaan tuskallista kouristuksen omaista, kamomillatee poistaa kivun. Itse en ollut alussa vakuuttunut kamomillan tehosta, vaikka olin kuullut, että se rauhoittaa mielen lisäksi myös vatsaa. Kerran kärsin todella kovasta vatsakivusta, joka ei tuntunut menevän ohi millään ja harkitsin jo lääkäriin lähtöä. Päätin kuitenkin kokeilla kamomillateetä, ja vatsakipuni lieveni ja lopulta hävisi jo ennenkuin olin päässyt loppuun mukillisessani!  En ollut täysin vakuuttunut silloinkaan, että helpotus olisi johtunut teestä, mutta kun näitä tapauksia alkoi tulla useampia, minun oli pakko myöntää, että kamomillalla todella oli tällainen vaikutus.

Vatsakivun iskiessä valmista oikein vahva tee, pidä teepussia koko juomisen ajan kupissa vaikutuksen saamiseksi voimakkaammaksi. Ja hunaja on tässäkin tapauksessa mainio ja terveellinen makeutusaine.