Olen Tampereen työväenopiston Lehtiavustajan työkalupakki -kurssilla, ja sain kirjoittaa kaupunkilehteen jutun luonnonkasvien hyötykäytöstä kauneuden- ja terveydenhoidossa. Olen ollut aiheesta kiinnostunut jo vuosia, joten oman tietämyksen pohjalta kirjoitin jutun. Laitan sen tännekin talteen.


LUONNONKASVEILLA TERVEYTTÄ JA KAUNEUTTA - Hyödynnä metsän antimet arjen askareissasi

Jos ostoslistassasi lukee ”salaattitarpeet, hiustenhoitoaine, desinfiointiaine ja ravintolisä”, sinun kannattaa suunnistaa kaupan ja apteekin sijasta metsään.

Ei tarvitse olla noita osatakseen hyödyntää luonnon antimia omassa terveyden- ja kauneudenhoidossaan. Kasvien hyötykäyttö säästää lompakkoa, tuo vaihtelua arjen askareisiin ja on hauskaa!

Useiden kasvien ja kasvinosien keruuaika on aivan nurkan takana. Keväällä kerätään puiden ja pensaiden lehtiä sekä ruohokasveja ennen kukinta-aikaa.

 Hyviä hyötykasveja löytyy lähes joka kolkasta. Muista kuitenkin, että vaikka jokamiehenoikeus sallii kukkien ja ruohokasvien keräämisen mistä vain, puista ei saa ottaa mitään ilman maanomistajan lupaa. Kannattaa myös jättää kaikki maanteiden lähellä olevat kasvit ilahduttamaan autoilijoita. Ne ovat keränneet itseensä saasteita, eivätkä sovellu hyödynnettäviksi.

Salaattitarpeiksi sopivat useat kasvit. Luonnon omat ”villivihannekset” ovat usein kaupan salaatteja ravinteikkaampia. Kerää esimerkiksi voikukan tai koivun pieniä lehtiä salaattien piristykseksi. Katso, että voikukan lehdet ovat nuoria ja sileäreunaisia, jätä kitkerä tyviosa pois. Voit kerätessäsi maistella, millaiset lehdet ovat parhaita! Ketunleivätkin ovat kivoja makupaloja, mutta niitä ei happamuutensa vuoksi kannata ahmia ylenmäärin.

Kuusen pieniä, vaaleanvihreitä vuosikasvaimia eli kuusenkerkkiä voit napsia suuhusi sellaisenaan. Näistä raikkaan makuisista flavonoidi- ja vitamiinipommeista voit myös hauduttaa teetä tai sekoittaa niitä pilkottuna sämpylätaikinaan.

Mikäli alkukesän huumassa ja hulinassa saat haavan tai hiertymän, kannattaa etsiä poimulehti, rikkoa sen pinta sormien välissä ja painaa sitä rikkinäistä ihoa vasten. Tällä piparkakun muotoisella lehdellä on limakalvoja supistava ja tulehduksia ehkäisevä vaikutus. Samalla tavalla toimii myös piharatamon lehti.

Kesäillan saunahetkeä varten voit valmistaa itse oman nokkos-hoitoaineesi. Keitä muutamaa nokkosen vartta vartin verran ja siivilöi vesi. Huuhtele hiuksesi shampoopesun jälkeen jäähtyneellä nokkosvedellä. Nokkonen parantaa päänahan verenkiertoa, vahvistaa hiuksia ja antaa tummille hiuksille luonnollista hehkua. Vaaleille kutreille tätä ei suositella, ellet halua vihertävää sävytettä hiuksiisi!

 

Luonnonkasveja voi hyödyntää usealla tavalla:

* Sellaisenaan: Esimerkiksi salaatteihin, keittoihin tai taikinan sekaan

* Hauteena eli teenä: Tuoreista tai kuivatetuista kasvinosista hauduttamalla valmistettu juoma

* Kääreenä: Kääre kastetaan kuumaan hauteeseen ja asetetaan vaurioituneen ihon päälle

* Kylpyvedessä: Jalka- tai kokokylpyihin

* Kosmetiikkana: Esimerkiksi kasvovesiin, hiustenhoitoon, ihovoiteisiin

1302797574_img-d41d8cd98f00b204e9800998e